Żywność jest strategiczna…

 

Bezpieczeństwo energetyczne oraz konieczność posiadania silnej i nowoczesnej armii to fundament polskiej polityki – z powodu wojny na Ukrainie właśnie dzisiaj stał się on celem jeszcze bardziej pożądanym i jeszcze pilniej koniecznym do osiągnięcia. W tym aspekcie zbyt często ucieka nam jednak inny filar suwerenności i niezależności państwa nie tylko od Rosji. Mowa o bezpieczeństwie żywnościowym Polski. To zagadnienie jest myślą przewodnią pierwszego numeru magazynu „Tożsamość”. Jego elementarne znaczenie unaoczniła  nie tylko wojna, ale przede wszystkim ogłoszona dwa lata temu pandemia koronawirusa. Wówczas  obnażono błędne kierunki polityki rolnej wielu zachodnich państw. Nawet Stany Zjednoczone i Chiny odczuły boleśnie skutki załamania światowych rynków rolnych. Mimo to Polska notowała ciągłe wzrosty wskaźników produkcyjnych i eksportowych.

„Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że bezpieczeństwo żywnościowe Polski nie jest zagrożone”

– mówił w rozmowie z „Naszym Dziennikiem” w kwietniu tego roku wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Podkreślił, że nasz kraj jest „liczącym się eksporterem żywności i dzięki polskim rolnikom mamy jej pod dostatkiem”. Tą stabilność żywnościową ma jeszcze bardziej wzmocnić Krajowy Holding Spożywczy, o którym na naszych łamach rozmawiamy z wiceministrem aktywów państwowych  Andrzejem Śliwką.

Andrzej Jaworski
Fundacja Tożsamość

Foto: RadioMaryja.pl